18. února 2024 zpět

Závodní víkend polické repre

Na třetí únorový víkend připadl začátek Českého poháru v lezení a také pohár Českého ráje. V sobotu lezli dopspělí buoldry a v neděli je následovali mládežníci. V neděli jsme taky mířili do Trutnova na další kolo o Pohár Českého ráje. Ale po pořadě.

1. kolo Českého poháru v boulderingu nás přivedlo do Prahy na Jungle centrum. Tradičně vyrazila Míša Hornychová zabojovat nejen o body do poháru, ale taky o nominaci do repre. Stavěči si připravili 6 boulderů a na závod dorazilo 42 holek, jelikož v dospělé kategorii můžou startovat už od 16 let. Pole se rozdělilo na dvě skupiny a na zdolání cest doatali 70 minut. Míša lezla ve druhé skupině, což dává výhodu ve sledování pokusů ostatních z první skupiny. Cesty byly maličko lehčí a hodně se topovalo.  A i Míša začla parádně, když dala flash na bouldru č. 3, 4 ,2. Pak zkusila dva pokusy na jedničce, což byl přeskok a nedařilo se ji udržet po přeskoku. Šle tedy na zbytek. Pětku dala na třetí pokus, aby na šestce opět poslal flash. Zbylo ji parádních 30 minut na zdolání jedničky. Skok ji ale trápil dál a nakonec ho skočila v poslední minutě a už nestačila topovat. Výsledkem je tedy 5 topů na 7 pokusů a 6 zón na 40 pokusů. Lezla moc pěkně, ale stačilo to až na 12 místo, po odečtu cizinců na 10. Byla vlastně první kdo nevylezl všechno. Kdo se chce mrknout, je tu odkaz na video

video

 

V neděli pokračuje Český pohár závody mládežníků. Na svoje první závody vyrazil Lukáš Balák a Eva Hrušková. Jejich cílem je projít Českým pohárem, který je kvalifikací na Olympiádu dětí a mládeže, kde příští rok má být sportovní lezení.Pro oba se jedná o křest ohněm a skok z místních soutěží do 1.ligy. Na místě jim je k ruce Míša, aby jim pomohla s jejich prvními zkušenostmi a radou jak na to. Jako první jde na řadu Lukáš. Nedaří se mu dosáhnout ani zóny a končí na děleném posledním místě. Po něm nastupuje Eva. Ta získává zónu na 1 pokus na pátém bouldru a končí na děleném 26. místě. Než výsledek samotný, je důležitá zkušenost a srovnání. Ai to je dobrým motorem pro přípravu na další závody.

Na tuto neděli jsme dostali také pozvání do Trutnova na mezioddílové závody. Jedná se vlastně o Pohár Českého ráje a my jsme sse účastnili vlastně tak trochu mimo soutěž. Nebude náš tým zařazen do výsledků celého poháru. Každý oddíl pošle  pětičlenný smíšený tým. Každý soutěží za sebe a pak se vyhodnotí i týmy. Za HKO vyrazil Tomáš Hornych, Lumír Pražák, Alexander Nosek, Ondřej Šrámek a Lenka Burešová. Celkem se sešlo 5 týmů. Čekalo nás 8 cest a báječné občerstvení. Cesty byly překvapivě hodně těžký a nikdo netopnul všechno.  Po odlezení se vyhlásili nejlepší jednotlivci, týmy zpracují později. Máme fotku výsledků, tak víme, že HKO skončil na 4 místě. V jednotlivcích vyrazil na rozšířené pódium za 5. místo Tomáš Hornych. Další závod se připravuje, tak uvidíme jestli nás pozvou. Každopádně nad budoucností poháru se stahují černý mraky a není jasný jestli bude pokračovat.

autor: Tomáš Hornych | 18.02.2024 15:57
upraveno: Martin Hruška | 19.02.2024 06:42