10. února 2010 zpět

Novoroční open 2010

Novoroční Open 2010 

Závod probíhal podle zavedeného scénáře, takže nikoho nepřekvapí, že kvalifikační, jakož i finálové cesty, postavili Pavel Alberto Hrubý a Jirka Prťka Koutský (bez výraznější pomoci jiných borců nebo borek). Stavitelé cest tak po ukončení prezence předvedli, jak je možné dosáhnout TOPu v každé z kvalifikačních cest. Připomenu jen, že kvalifikace se u nás leze FLASH, přičemž samotné finále pak již klasicky – ON SIGHT. Postupový klíč do finále byl hlavním rozhodčím závodu Ádou Kadlecem stanoven na 10 v případě mužů a juniorů, a 6 v případě žen a juniorek.

Ve finálových cestách letos Alberto s Prťkou trochu zariskovali, a nebáli se snadnějších nástupů s pořádnou gradací cest směrem k TOPům. Závodníci a závodnice mohli o posty nejvyšší skutečně bojovat ve stropu nové klenby a ve stropovém převisu, což se samozřejmě líbilo přítomným divákům. Letošní kulisa byla oproti jiným letům komornější, neboť nezafungovala propagace v místním tisku, a to přesto, že byl tisk včas zpraven. Omlouvám se za tuto chybu (byť jsem ji nezavinil) jak závodníkům, tak organizátorům, a konečně i věrným polickým fanouškům lezeckého sportu, jakož i laickým divákům, kterým byl skrze nezprostředkovanou informaci odepřen zážitek… a že to byl zážitek v skutku královský!

Finále žen probíhalo bez větších excesů. Vstoupila do něj Jitka Mázlová, která se bez větších zaváhání dostala až do klenby, kde se jí ne úplně vydařil přehmat do spodního chytu. Obdobný výkon nám následně předvedla i Gabriela Vráblíková. Další ze závodnic – Monika Kuhn-Gaberová – překonala klíčový krok, ale to ji natolik vysílilo, že se jí nepodařilo přidat další krok, čehož litovali i probouzející se diváci. Po ní se do cesty vydala Jitka Vincourková, ale ani jí se nepodařilo dolézt dál než předtím Monice, nicméně vzhledem k jejímu mládí se můžeme těšit v budoucnu na zajímavé výkony!! Předposlední se do ženského finále vypravila Eliška Karešová. K velké radosti překonala dosud nejlepší výkon svých předchůdkyň a přidala další 3 kroky! Její výkon patřičně ohodnotila bouřící hala, pročež moderátor prozradil, že Eliška jezdí na lezecké závody do Police již od roku 1994 (pozn. aut.: tehdy v rámci Milka cupu). Jako poslední se do finálové cest vydala Nelly Kudrová. Na jejím pohybu bylo znát, že má chuť bojovat s obtížemi, které do závěru cesty připravili autoři, a že má chuť předvést TOP. Bez problému si poradila s technickým krokem v klenbě, s přechodem do stropu, podařilo se jí zapnout předposlední expres, a přidala ještě další čtyři kroky nad výkon Elišky! TOP byl nadosah, ale Nelly ho pro tento den neměl souzený. Nicméně nejlepším výkonem dne si Nelly připsala další vítězství na Novoročním open, přičemž díky vítězstvím v roce 2008 a 2009 mohla směle zvolat: „Vítej zlatý hattricku!!“

Po vynikajícím finále žen přišlo finále kategorie mužů. Úvodní pokusy finalistů končily v klíčovém vzestupném traverzu při přechodu z převisu (45°) do nové klenby (Jan Čeřovský), nebo těsně za tímto místem, kde byla pro borce připravena mírně oblinoidní sekvence (Martin Zedek, Dandy Středa, Tomáš Binter). Publikum zjevně lačnilo po soubojích ve stropu, respektive očekávalo TOP. Cesta se skutečně na první pohled (min. do 2/3) zdála lezitelnou. Další závodník (Jan Zíma) tak mile potěšil publikum, když vyřešil krok ze spoďáku v klenbě a přidal další tři kroky, přičemž se mu stal osudný návrat z prostoru klenby do stropového převisu. Po něm vstoupil do cesty Pavel Mrázek a k nadšení publika přidal o krok víc, nicméně doskakovaný chyt neudržel, což se mu posléze – stran umístění na bedně – stalo osudným. Po něm se totiž do cesty vrhnul místní borec, Dany Drechsel. Tento polický nadějný lezec, který již dlouho usiluje o výraznější závodní úspěch, který by naznačil jeho schopnosti, cestou procházel poměrně snadno, a nezaváhal v žádné z klíčových pasáží. Udržel nervy i ve stropu a celkem jistým výkonem si dolezl pro třetí místo!!! Domácí fanoušci neskrývali nadšení, pamětníci slavných let minulých (pozn. aut.: výkonů juniorů Dana Kadlece a Jirky Koutského) neskrývali radostné dojetí. Danyho následoval Petr Havrda, který měl výraznou chuť napravit pokažené finále z minulého roku, a pokusit se naskočit na vítěznou vlnu, na které se tu svezl v roce 2008. Stejně jako předtím Dany, prošel cestou bez větších obtíží. V obtížných přesazích ve stropu vypadal celkem jistě, a ale nakonec se přeci jen dostal do úzkých a spadl pár kroků před koncem cesty. Nicméně pro tu chvíli to byl mezi muži nejlepší výkon dne!! To by však pod stěnu nesměl přijít „tutové borec“ Jirka Dragoun. Jirka do cesty vstoupil se zřetelnou chutí, a dál stoupal cestou s jistotou jemu vlastní. Z jeho výkonu bylo cítit, že nervozita je něco, co si Jirka nepřipouští. Ve chvíli, kdy se dostal do místa, které se předtím nepodařilo vyřešit Petrovi, využil stupy ve stropu trochu jinak, a tento jeho nápad mu umožnil přidat krok nad Petrův výkon, přičemž pak se ještě dynamickým krokem pokusil dosáhnout dalšího chytu, avšak už bez úspěchu. Nicméně sokolovna pro tu chvíli bouřila nadšením a oslavovala nového vítěze závodu!!!

V žádné z finálových cest se diváci nedočkali TOPu, ale i tak panovala v sále spokojenost s výkony, jaké finalisté a finalistky předvedli. Třešinka na dortu měla však teprve přijít. Nelly Kudrová si ještě před započetím finále mužů domluvila s pořadateli závodu a s finalisty, že po ukončení finále mužů zkusí své štěstí ve finálové cestě mužů (on-sight samozřejmě). Dlužno dodat, že Nelly její exhibiční pokus víc než sedl, a po krásném vyrovnaném a klidném výkonu spadla až pár korků od TOPu mužské cesty, což přivedlo diváky k opravdovému šílenství! Její výkon byl impozantní, a pro ten den by vystačil na druhé místo mezi muži (čímž nijak nechci shazovat výkon kluků – těm spíš naopak patří dík, že nebyli ješitní, a umožnili Nelly pokus ve své cestě!).

Celkové konečné výsledky:

Kategorie muži:
1. místo – Jiří Dragoun (Ultra Ant. Praha)
2. místo – Petr Havrda (stěna Sobotka)
3. místo – Daniel Drechsel (HK Ostaš Police n.M.)
4. místo – Pavel Mrázek (Zloba Stream.cz)

Kategorie junioři:
1. místo – Tomáš Binter (Sport BP České Budějovice, Ádr desing)
2. místo – Radovan Šifra (HK Lanškroun, Saltic, Akuna)
3. místo – Stanislav Mrázek (DCM Ádr)

Kategorie ženy:
1. místo – Nelly Kudrová (Ocún, Rock Pillars, Boulder shop)
2. místo – Eliška Karešová (Slavia Liberec)
3. místo – Jitka Mázlová (HO Vrchlabí, SALTIC, Singing Rock)
4. místo – Gabriela Vráblíková (HO Železný Brod, MAMMUT)
Kategorie juniorky:
1. místo – Jana Vincourková (Rock Pillars, Ocún, Tendon)
2. místo – Monika Kuhn-Gaberová (HO Vrchlabí, SALTIC, Singing Rock)
3. místo – Veronika Scheuerová (HK Lanškroun, Saltic, Akuna)


Na závěr je třeba poděkovat všem sponzorům, kteří nám již několik let s pořádáním závodu pomáhají (opět byli uvedeni v záhlaví výsledkových listin), a zároveň velkému zástupu lidí, kteří s pořádáním závodu více či méně pomáhají, a které to ani po těch letech nepřestalo bavit, ať již jde o rozhodčí, stavitele cest nebo výsledkového matadora Bonatiho! Zároveň díky lidem, kteří přijeli do Police závodit nebo fandit. Už teď se těšíme na NOVOROČNÍ OPEN 2011!!! Podle všeho budeme slavit jubilejní 20. ročník, takže budeme rádi, když k nám opět (nebo poprvé) přijedete závodit nebo fandit!!!

Jirka Heřman Škop
předseda HK Ostaš a ředitel závodu


Special thanks 2: město Police nad Metují, TJ Sokol Police nad Metují, Sportiv Redpoint, Doldy, Bufo, Lizard, Rock Pillars, HUDY sport Hradec Králové, Saltic, Blue Fly, Manmat, MAKAK, Tilak, Ocún, MAMMUT, RESTDAY, directalpine, aIX, Beal, Ovoce a zelenina Schreiber, Kvíčerovská pekárna s.r.o., S. E. K. T. – J. Kubín
autor: Pavel Axman |
upraveno: updater | 29.06.2020 16:03