14. srpna 2022 10:00 zpět

Pouťové stavění

Není úplně známo, kdo s tím kdy začal, ale jedno je jasný - hned tak to neskončí!

Řeč je o tradičním setkání polických lezců a lyžařů a jejich společného přelezu cesty Pouťové stavění na Budíka.
Cesta vznikla spojením Nástupové varianty cesty Předem s Vrcholovou variantou cesty Předem. Je to teď jasná linka, kterou si ovšem každý jen tak nevyleze. Vše vysvětluje popis "vydatným stavěním..." Ze zkušeností posledních let se ví, že je potřeba alespoň 10 nebo raději více lidí. Postavení 3-4 patrové lidské pyramidy nutné k nastoupení do spáry je určitě zajímavá podívaná.

Proto vás všechny rádi uvidíme tuto neděli 14.8. na Ostaši. Využijeme tohoto setkání a v 9:30 si u památníku Míry Šmída připomeneme jeho výročí 70. nedožitých narozenin. Následně se přesuneme pod Budíka a po 10 hodině započneme.

A jak to nakonec probíhalo?

V sobotu nás počasí napínalo, ale nakonec to v neděli vyšlo myslím parádně.

Ráno se mi zdá. že nestíhám. Kytku se mi nedaří koupit, tak cestou na Ostaš jsem natrhal nějakou na louce. Nakonec si myslím, že by to Míra ocenil víc než kupovanou. U památníku se scházíme s Hanýskem a vůbec nám nedošlo, že časový plán plníme a jsme tam vlastně i o nějakou minutu dříve.  Necháváme tam Mírovi kytičku a míříme pod Budík, kde jsme sami.  Za chvíli volá Majkl, že všichni jsou u památníku a čekaj na nějaké to vlídné slovo o Mírovi. Všem se omlouvám za tuto politování hodnou chybu, která se stává maximálně jednou za deset let (jak by řekl klasik). Nakonec i oni doráží pod Budíka a za chvíly i další lidi, které kdosi nalákal na tuto akcičku. Děkujeme.

Rozdělujeme si role a jde se na  to podle léty osvědčeného postupu. Vašek se tak soustředil, aby to všechno klaplo, že vyrazil nahoru bez lana. Naštěstí si pozorní diváci toho všimli, tak dolů a znova. Bereme to jako nácvik a na podruhé to klaplo. Cestu na vrchol si pak dali ještě 4 lezci, a nedělní dopoledne je za námi.

Děkujeme všem zúčastněným za pomoc při udržování této krásné tradice setkávání se pod Budíkem. Gromas

Výsledná vítězná sestava:

Video ze stavění

autor: Tomáš Hornych | 08.08.2022 18:54
upraveno: Martin Hruška | 15.08.2022 09:51